Aviat farà un any i dos mesos que vaig haver de tancar la botiga, sense feina i sense cobrar d'enlloc ja que era autònom. Viure sense diners no és gaire agradable en un món on tot es paga amb monedes o bitllets, però un bon dia de setembre, un company em va comentar que farien una reunió a Vic relacionada amb una teoria anomenada decreixement. Jo no sabia molt bé de què es tractava, però vaig decidir treure-hi el cap juntament amb el company.
Mica a mica he anat descobrint què era el decreixement, però no és pas el que us venia a explicar aquí, només us diré que és una teoria creada cap a la dècada dels 80. Em va atraure la gent d'aquelles reunions i el que tenien en ment. Tot va anar evolucionant, i una de les coses en que va derivar, va ser la Xarxa d'Intercanvi d'Osona, la qual hi tinc moltes esperances posades.
Sempre he cregut que tirar pedres contra un gegant com és el capitalisme només li feia pessigolles, i que majoritàriament et buscaves problemes, sempre he estat una mica confús, el que pensava era que s'hauria de crear una societat alternativa, que la gent pogués triar entre el sistema que vivim i el nou sistema creat, i amb el decreixement hi vaig trobar la solució. La xarxa d'intercanvi va ser creada com una alternativa al sistema econòmic actual (competitiu, devastador, opressor, excloent, ...).
La xarxa és una manera de crear relacions entre persones per no haver de dependre tant dels diners, per poder ajudar els més desvalguts, els que tenen recursos però no diners, perquè en definitiva, si tenim mans, idea i sabem fer alguna cosa, ja tenim recursos, podem intercanviar el nostre treball per aliments, habitatge, pel que sens acudeixi o el que tinguem a l'abast de moment. A l'Amèrica, tant del nord com la llatina, fa vint anys que funcionen aquestes xarxes, aquí Catalunya també fa anys que funcionen mercats d'intercanvi, i ara, des de fa un parell d'anys fins ara, ja s'han creat unes cinc xarxes d'intercanvi, en total més de deu en tot l'estat espanyol, n'hi ha per tot Europa i a la majoria de països del món i ara, connectades a través d'un sistema informàtic creat a Sud-Àfrica, ja n'hi ha unes 180.
No vull escriure gaires més coses sobre la xarxa perquè ja estan escrites i estaria fent feina inútilment, però si us ha picat més la curiositat, us convido a que visiteu la pàgina de la nostra xarxa, la Xarxa d'Intercanvi d'Osona, on trobareu molta informació i enllaços d'interès sobre les diferents xarxes d'arreu del món.
Vinga, a intercanviar s'ha dit! Posem tots un gra de sorra per poder fer una muntanya molt millor, més justa, més igualitària, més solidària! Us hi esperem a tots!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada